0 euro nädal (koos retseptidega)

Facebooki grupis “Kogumispäevik” oli tore väljakutse veeta nädal nii, et ei kuluta ühtegi senti (v.a kohustuslikud maksed nagu üür, elekter jms). Kuigi ma olen varemgi nn kapitühjendusi teinud viisil, et kasutan ainult neid toiduaineid, mis mul kodus on, ostes juurde vaid minimaalselt vajalikku, siis nüüd proovisin nädala läbi saada nii, et ei ostnud mitte midagi juurde.

Nädalasse arvestasin need päevad, mil olin kodus/tööl. Paar päeva oli mul vaja ka viibida eemal, karbiga süüa kaasa võtma ei hakanud.

Lisan siia ka mõned retseptid, mida nädala jooksul valmistasin.

Nädalat alustasin seisult, et kuivaine sahtlid olid üsna täis. Samuti sügavkülm (mis on mul üsna väike). Külmkapi sisu oli pigem tagasihoidlik. Sellest tulenevalt, algas nädal loomulikult lihtsamalt ja mida aeg edasi, seda loovamaks oli vaja minna.

Võileib munakotletiga

Vaja läheb:
2 muna
1 porgand
veidi kale kapsast
soola ja pipart
paar viilu sinki
2 viilu leiba
riivjuustu
veidi majoneesi
veidi srirachat

Valmista munakotlet. Lõika porgand õhukesteks ribadeks, tükelda kale ja sega kokku lahti klopitud munaga. Maitsesta soola ja pipraga. Prae pannil mõlemalt poolt kuldseks.

Puista leivaviilud üle riivjuustuga ja pane ~5 minutiks kuumaõhu fritüüri või ahju, et juust sulaks.

Aseta leivale eelnevalt valmistatud munakotlet, paar viilu sinki, maitseks veidi majoneesi ja srirachat. Kata teise leivaviiluga ja serveeri.

Pannkoogi-“spagetid”

Antud kontseptsioon ei ole minu välja mõeldud, vaid jäi interneti avarustes silma. Küll aga on pannkoogi tainas tehtud kodus leiduvate vahenditega ja konkreetset retsepti sel puhul ei ole järginud. 

p.s. Reaalsuses on need “spagetid” rohkem “tagliatelle” moodi 😀

Vaja läheb:
2 muna
4-5 spl nisujahu
1-2 tl soolakristalidega võid
veidi suhkrut
50 ml Friendly Vikings šokolaadi kaerajooki
õli praadimiseks

Klopi lahti munad. Maitsesta suhkruga. Sega hulka või. Sega hulka jahu. Lisa osade kaupa kaerajook.

Prae pannil peenete ribadena. Päris spageti mõõtu kindlasti praadida ei saa, kuid kuju võiks olla kindlasti pigem riba. Taigna saad pannile paremini nt kasutades pritsi kotti/pudelit või kui sul seda pole, siis ka kilekott, mille nurka on väike auk lõigatud, sobib.

Soe kikerherne-köögiviljasalat

Vaja läheb:
1 purk konserveeritud kikerherneid
4 keskmist kartulit (lõigatuna 1 cm kuubikuteks)
2 porgandit (tükeldatud)
2 küüslauguküünt
1  sibul (viiludeks lõigatuna)
peotäis kale kapsast
taco maitseainesegu
soola ja pipart

Kurna kikerherned ja loputa vee alt läbi. Aseta õliga kaetud pannile, maitsesta taco maitseaineseguga (võid kasutada ka muud meelepärast maitseainesegu) ja prae 5-10 minutit.

Võta teine pann. Kuumuta õli. Prae veidi sibulat, lisa küüslauk. Pane sinna kartul, porgand ja kale kapsas, piserda üle õliga, maitsesta soola ja pipraga ja sega läbi. Prae kuni kartul ja porgand on pehmed (pigem keskmisel kuumusel).

Tõsta valminud segu taldrikule. Lisa eelnevalt praetud kikerherned. Serveeri.

Vürtsikas kartuli-peedi pada

Vaja läheb: 
4 keskmist kartulit (2 cm kuubikutena)
1 keedetud peet (kuubikutena)
400 g purustatud konservtomatit
0,5 tassi konserveeritud herneid
200 ml keevat vett
1 puljongikuubik
2 tl õli
1 tl koriandriseemneid
1 sibul (hakitud)
2 küüslauguküünt (purustatud)
1 tl riivitud ingveripulbrit
1 tl soola
1 tl Raz el Hanout maitseainet
0,5 tl kurkumit
0,5 tl cayenne pipart
0,5 tl musta pipart
Serveerimiseks: keedetud riisi

Kuumuta suuremas potis õli. Lisa koriandriseemned ja prae neid umbes 1 min, et maitsed eralduksid. Lisa sibul, küüslauk ja ingver. Prae ~3 min, kuni sibul on klaasjas. Lisa sool, Raz el Hanout, kurkum, cayenne ja must pipar. Prae veel 1-2 min. 

Lisa kartul ja küpseta pidevalt segades 3-4 min, et kartul oleks korralikult maitsetega kaetud. Lisa purustatud tomatid ja küpseta veel 2 min. 

Vala peale kuum vesi ja lisa puljongikuubik. Lase keema tõusta, alanda kuumust. Lisa keedetud peet. Kata kaanega ja lase podiseda 15 min. Seejärel võta potilt kaas ja hauta veel 15 min.

Serveeri riisiga.

Lisa kommentaar